Tuesday, 8 May 2012

Sayu; Rintih Tun Dr Mahathir

Assalamualaikum.

Middle Voices ingin kongsikan bersama rakan semua cerita tentang seorang tokoh yang banyak menyumbang tenaga, idea dan keringat demi untuk melihat anak bangsanya berjaya sehinggakan ke akhir hayatnya.

Perkongsian ini Safira Safri dapatkan daripada blog Kulaan Niring hasil perbualan Naushad B. Noor Ali dengan seorang mak cik.

Bacakan untuk diri anda sendiri...

"gua ingin kongsi satu kisah benar seperti yg diceritakan oleh seorang makcik kepada member gua, beberapa hari yang lalu. Cuba teka, siapakah pemimpin Melayu ini? Pemimpin tersebut perlu menjalankan pembedahan jantung. Beliau memilih IJN, Malaysia dan pembedahannya perlu dijalankan oleh seorang Doktor Melayu."

"Doktor yang dipertanggungjawabkan utuk pembedahan tersebut adalah Dr. Hassan (anak saudara makcik ini ), pakar jantung terkemuka di negara pada ketika itu."

"Dr. Hassan memberanikan diri untuk bertanya kepada pemimpin ini, mengapa dan kenapa pemimpin ini memilih IJN dan dia untuk menjalankan pembedahan tersebut walaupun pemimpin tersebut berkemampuan tapi mempunyai pilihan utk memilih sesiapa saja termasuk Doktor yg terbaik di dunia...."

"Inilah jawapan pemimpin tersebut - "Sekiranya saya ditakdirkan mati apabila menjalankan pembedahan ini, saya rela dan biarlah saya mati di tanah air saya sendiri dan biarlah di tangan anak bangsa saya sendiri"."

"Adakah sesiapa yang waras yang sanggup menyoalkan atau mempertikaikan jiwa dan kemelayuan seorang pemimpin macam ini???"

#Sekadar perkongsian, yang baik itu kita jadikan ikutan yang buruk itu sama kita tinggalkan.

No comments:

Post a Comment

Bahasa yang santun itu adalah lebih elok untuk mata yang memandang!