Saturday, 22 September 2012

Bukti Pro Mahasiswa Cenderung Kepada Pembangkang

Assalamualaikum dan Salam Perpaduan.


Middle Voices kongsikan bersama seluruh warga kampus berkenaan persoalan yang ditimbulkan oleh kumpulan Pro Mahasiswa yang cuba menafikan bahawa mereka cenderung kepada Pembangkang hanya untuk mengaburi mata mahasiswa agar mereka tidak dipandang serong seperti yang terpalit diwajah wajah pembangkang hari ini.


Pro Mahasiswa memang didalangi oleh parti politik luar seperti DAP, PKR dan PAS. Buktinya dalam banyak kempen dan demo yang diadakan oleh parti parti pembangkang tersebut, maka anggota Pro Mahasiswa akan turut serta. Contohnya dalam demonstrasi BERSIH 3 dan demo PTPTN. 

Sikap Pro Mahasiswa bukanlah mencerminkan wajah mahasiswa yang sebenar. Mereka tidak layak menggunakan nama mahasiswa dan mendakwa mereka mewakili mahasiswa kerana perbuatan dan tingkah laku mereka. Pro  Mahasiswa  telah mengusung mayat dalam pilihan raya kampus pada Januari 2011 di UM (dalam gambar atas), kononnya demokrasi sudah mati di kampus. 

Hakikatnya, bila demokrasi itu telah memenangkan pihak Pro Mahasiswa dalam Majlis Perwakilan Pelajar di UM, UIA dan UKM, apakah sumbangan yang telah diberikan oleh mereka kepada pengundi dan mahasiswa? Tiada program atau impak yang besar dipulangkan balik kepada mahasiswa melainkan hanya demonstrasi dan bantahan politik semata-mata. Mahasiswa dapat baucer buku pun mereka pertikaikan dan memfitnah pula pihak yang memberinya (baca sini).

Majoriti anggota dan kepimpinan Pro Mahasiswa adalah kalangan pelajar yang gagal dan menghadapi masalah dalam akademik. Lihat sahaja kepada Shazni Munir, seorang pelajar UM yang dibuang daripada universiti kerana gagal belajar. Begitu juga dengan Tan Tiong Yih dan Yeong Lee Kee yang digantung semester dan didenda RM200 kerana menipu sijil cuti sakit bagi mengelak mereka menghadiri kursus persiapan calon pemilihan majlis perwakilan pelajar di Universiti Malaya pada Januari 2011. Penipu layak dianggap sebagai mewakili mahasiswa?


Mula mula dahulu turunkan gambar Dato Seri Najib di PWTC, kemudian arak gambar Dato Seri dengan cara ritual agama lain di Dataran Merdeka dan kini ada yang tunjuk punggung pada gambar Dato Seri Najib. Apakah ajaran ini bermula dari mereka yang di atas?

Mahasiswa perlu rasional dalam memilih kepimpinan kampus, apakah mahasiswa ingin memilih calon calon mahasiswa Pro Mahasiswa (pro pembangkang) yang melakukan sikap sikap sebegini :

-Tidur di atas jalan pada jam 2 pagi untuk serah memorandum.
-Panjat pagar universiti semata-mata untuk serah memorandum.
-Rempuh secara ganas cermin kaca klinik untuk mendapatkan ubat. 
-Lelaki dan perempuan tidur dalam satu khemah di Dataran Merdeka untuk tuntut hapus PTPTN.
-Rempuh pintu pejabat HEP di UPM dan UM hingga pecah dan mencederakan dua orang pegawal keselamatan. 
-Membuat ritual yang bertentangan dengan agama terhadap gambar Perdana Menteri dan Menteri Pengajian Tinggi dalam demo mansuh PTPTN. 
-Menggelarkan polis sebagai "anjing" dalam Twitter (baca sini) serta ugut bunuh polis (baca sini).
-Menghina Sultan Johor dalam Twitter (baca sini).
-Bersikap tidak peduli bila Jalur Gemilang dihina dan cuba digantikan dengan bendera republik yang baru (baca sini).
-Berlakon cedera dan hampir hampir mati untuk menarik simpati daripada rakyat. Kemudian mengajak rakyat menuduh pihak lain sebagai jahat (baca sini).


#Kita punyai hak untuk memilih, namun hak untuk memilih tidak sebegitu penting berbanding akan Pentingnya apa yang kita pilih...kerana pilihan kita hari ini, adalah acuan kepada tercoraknya hari esok...

No comments:

Post a Comment

Bahasa yang santun itu adalah lebih elok untuk mata yang memandang!